507455 - Doopsgezinde Vermaning
Brederwiede B 844
Binnenpad 50, 8355 BT te Giethoorn

Omschrijving

Eenvoudige bakstenen in 1871 in sobere late "Waterstaatsstijl" opgetrokken Doopsgezinde Vermaning, onder pannen gedekt schilddak tegen door klokketorentje met ingesnoerde naaldspits benadrukte voorgevel; gietijzeren goot op klossen; rondboogvensters met eenvoudige tracering. Boven en te rechterzijde van de hoofdingang steen met opschrift. Het vlak overdekte interieur bezit nog enig meubilair van belang: (Kerkeraads) banken, eiken-gehoute preekstoel in neo-gotische trant met semi-Lodewijk XV balusters en orgeltje uit 1911 op balkon. Aan de achterzijde aangebouwd, eveneens in sobere vormen, kerkeraads- en leerkamer, met zesruitsschuifvensters onder pannengedekt schilddak.