Brielle B 4314
Brielle B 4313
Sint Catharijnehof 1, 3231 XS te Brielle

Omschrijving

Grote of St. Catharijnekerk. (Ned.Herv.). In aanleg groots opgezette kruisbasiliek, waarvan alleen het driebeukige, van kapellenrijen tegen de zijbeuken voorziene schip en de ingebouwde toren, begonnen in 1462, voltooid werden. Indrukwekkend staal van de Brabantse late gothiek met zuilen met krulkoolkapitelen, zijbeuken met kruisribgewelven. Van de stenen overwelving van het middenschip zijn slechts de aanzetten voltooid. Inkassingen voor de luchtbogen tegen de lichtbeuk. Fraaie kapiteelsculptuur. Preekstoel 1778, herenbanken, graftombe voor admiraal Philips van Almonde (1711). Een orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1854 gemaakt door W.H. Kam. In 1989 door Pels en Van Leeuwen gerestaureerd en uitgebreid met een vrij Pedaal. Kerk en toren gerestaureerd 1894-1929 en 1950-1951. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van S. Butendiic, 1482, diam. 188 cm en een klok van Cypr. Crans, 1744, diam. 110 cm en een klok van P. Bakker, 1773, diam. 83 cm. Klokkenspel, bestaande uit 23 klokken van François Hemony, 1660 en 24 moderne klokken. Smeedijzeren trommelspeelwerk, gemaakt door Jan van Wassenburgh, 1578, buiten gebruik gesteld.