Broek in Waterland B 1633
Kerkplein 13, 1151 AH te Broek in Waterland

Omschrijving

Hervormde Kerk. Tweebeukig laatgotisch gebouw met westtoren en vijfzijdig gesloten koor, XV, maar ingrijpend hersteld na brand tussen 1585 en 1639. De westtoren kreeg zijn huidige uiterlijk door verbouwingen in 1727 en 1780. Portalen XVIII. Zerkenvloer. Preekstoel, 1685, doophek en banken XVII. Twee lezenaars en een doopboog van koper, XVII. Epitaaf voor D.W. Ditmarsch, gest. 1830, en zijn vrouw. Gebrandschilderd glas, XVIIb-1729. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1832 gemaakt door W. Beekes. Het later toegevoegde vrije Pedaal blijft buiten de bescherming. Klokkenstoel met klok van H. Meurs, 1624, diam. 136 cm. Mechanisch torenuurwerk van Addicks, circa 1910, aangedreven door een niet beschermd synchroonmotortje.