Actualiteit gegevens: 16-01-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
11443
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Walburg
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
30 maart 1971
Kadaster deel/nr: 
1593/51
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Buren
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Kerk-Avezaath
X-Y coördinaat: 
154893 - 434033

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

BOERDERIJ "WALBURG", gebouwd in de 18e eeuw. In de eerste helft van de 19e eeuw is het woongedeelte verhoogd en is aan de linkerzijde een vloedschuur aangebouwd. Eind 19e/begin 20e eeuw is aan de rechterzijde een woning aangebouwd.

Omschrijving

Het is een hallehuisboerderij met een middenlangsdeel en een dwarsgebouwd voorhuis. Het gedeeltelijk onder kelderde voorhuis omvat een begane grond en een lage zolderverdieping onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt schilddak met een aankapping. Het achterhuis heeft een zadeldak met wolfeinden en aan de achterzijde een grote overstek. Het bovenste gedeelte van dit dak is gedekt met riet en het onderste net gesmoorde Hollandse pannen. De gevels zijn uitgevoerd in baksteen en gedeeltelijk voorzien van een gepleisterde plint. De gevels van het voorhuis worden afgesloten door een overstek met een gesneden baardlijst. De achtergevel is afgewerkt met vlechtingen.

In het voorhuis rechthoekige gevelopeningen, afgesloten door strekken.

In de asymmetrisch ingedeelde voorgevel op de begane grond een deurkozijn, gevat tussen pilasters, die een kroonlijst dragen. De paneeldeur heeft een gesneden kalf en een halfrond bovenlicht met een vorktracering en waaiervormig gesneden zwikken. Voor de deur ligt een hardstenen stoep van de deurpartij vier vensters, voorzien van zesruits schuiframen. Rechts van de deur twee dito vensters. Op de zolderverdieping vier vensters met tweeruits ramen.

In de rechter zijgevel van het voorhuis een venster, voorzien van een zesruits schuifraam. Hierboven op de zolderverdieping een venster met een tweeruits raam. Op de begane grond rechts een rond venster met een gietijzeren raam. Rechts hiervan, in het achterhuis, een venster met een vierruits schuifraam. In de asymmetrisch ingedeelde achtergevel een door een korfboog afgesloten deuropening, voorzien van opgeklampte deeldeuren. Links hiervan een hooggeplaatst venster met een twaalfruits raam.

Geheel links en rechts in de gevel een rechthoekige deuropening, voorzien van een opgeklampte staldeur.

Zowel het voorhuis als het achterhuis hebben nog grotendeels hun oorspronkelijke indeling. In het achterhuis bevinden zich nog de oorspronkelijke eiken ankerbalkgebinten.

Aan de linkerzijde van het achterhuis is een vloedschuur aangebouwd. Het is een hallehuisschuur met een middenlangsdeel, voorzien van een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak met wolfeinden. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. De voor- en achtergevel zijn afgewerkt met een rollaag. De gevelopeningen zijn rechthoekig. Min of meer in de as van de voorgevel bevindt zich een hooggeplaatste, door een strek afgesloten deuropening, voorzien van opgeklampte deeldeuren. Aan weerszijden hiervan een door een strek afgesloten venster met een vierruits raam.

Boven de deeldeuren een door een rollaag afgesloten luikopening, voorzien van een opgeklampt dubbel hooiluik. In de achtergevel eveneens een hooggeplaatste deuropening, voorzien van opgeklampte deeldeuren en geflankeerd door halfronde stalraampjes. Geheel links en rechts een hooggeplaatste deuropening met een opgeklampte staldeur. Boven de deeldeuren een door een rollaag afgesloten luikopening met een opgeklampt dubbel hooiluik.

De linker zijgevel van de schuur is geheel blind. De schuur heeft grotendeels nog de oorspronkelijke indeling met eiken ankerbalkgebinten. Tegen de rechter zijgevel van het achterhuis is een rijtuigberging aangebouwd, die later is uitgebreid met een woning. Het geheel omvat een begane grond onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak, waarvan de nok evenwijdig ligt met die van het achterhuis. Tegen de nok van het dak staan twee bakstenen schoorstenen. De gevels zijn uitgevoerd in baksteen. De voorgevel wordt afgesloten door een overstek met gesneden windveren en wordt bekroond door een gesneden makelaar.

De rechthoekige gevelopeningen worden afgesloten door strekken; In de voorgevel links een deurkozijn, voorzien van een deur en een tweeruits bovenlicht. Rechts hiervan een venster met een zesruitsschuifraam. In de rechter zijgevel geheel links een opkamervenster met een vierruits schuifraam. Hieronder een kelderlicht met diefijzers. Rechts hiervan een deurkozijn, voorzien van een deur en een tweeruits bovenlicht. Aan weerszijden van de deur een venster met een zesruits schuifraam. Geheel rechts een rechthoekig deurkozijn voorzien van een dubbele deur, die toegang geeft tot de rijtuigberging.

In de achtergevel twee kleine, hooggeplaatste vensters en een deurkozijn met een opgeklampte deur. De boerderij is markant gesitueerd in het landschap aan de rand van het dorp.

Waardering

Als gaaf bewaard gebleven 18e eeuwse boerderij met 19e eeuwse toevoegingen is het pand van architectuurhistorisch en typologisch belang. Tevens heeft het ensemblewaarde wegens de markante situering.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDaver94012 BAKerk-Avezaath

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
BURENK1681