Daver 20, 4012 BC te Kerk-Avezaath
Daver 22, 4012 BC te Kerk-Avezaath

Inleiding

BOERDERIJ "KAMPHOF", gebouwd in de eerste helft van de 19e eeuw. Het middenhuis is naderhand opgehoogd.

Omschrijving

Het is een hallehuisboerderij met een middenlangsdeel en een dwarsgebouwd voorhuis. Het gedeeltelijk onderkelderde voorhuis omvat een begane grond en een lage zolderverdieping ondereen met gesmoorde Hollandse pannen gedekt schilddak. Het achterhuis heeft een zadeldak met ee n wolfeind, waarvan het bovenste gedeelte is gedekt met riet en het onderste met gesmoorde Hollandse pannen. De gevels zijn uitgevoerd in baksteen. De gevels van het voorhuis hebben een gepleisterde plint en worden afgesloten door een overstek met een gesneden baardlijst. De achtergevel is afgewerkt met vlechtingen het voorhuis rechthoekige gevelopeningen, afgesloten door strekken. Het symmetrisch ingedeelde voorgevel telt vijf venster- assen. In de as van de gevel op de begane grond een deurkozijn, gevat tussen eenvoudige pilasters die een deurkozijn, gevat tussen eenvoudige pilasters die een kroonlijst dragen en voorzien van een niet-oorspronkelijke voordeur en een halfrond bovenlicht met een vorktracering. Voor de deur ligt een stoep. Aan weerszijden van de duer twee vensters, voorzien van zesruits schuiframen. Op de verdieping in de eerste, derde en vijfde venster-as een liggend rechthoekig venster met een tweeruits raam. In de linker zijgevel van het voorhuis op de begane grond een venster, voorzien van een zesruits schuifraam. Hierboven op de verdieping een liggend rechthoekig venster met een tweeruits raam. In de plint twee rechthoekige kelderlichten. In de rechter zijgevel van het voorhuis op de begane grond een venster, voorzien van een zesruits schuifraam. Hierboven op deverdieping een liggend rechthoekig venster met een tweeruits raam.In het middenhuis een venster met een zesruits schuifraam en een niet-oorspronkelijk deurkozijn, voorzien van een deur en een bovenlicht. In het achterhuis rechthoekige stalraampjes. In de achtergevel een door een segmentboog afgesloten deuropening, voorzien van opgeklamptedeeldeuren. Aan weerszijden hiervan een door een rollaag afgesloten venster met een vierruits raam en aan eveneens door een rollaag afgesloten deuropening met een opgeklampte staldeur. Boven de deeldeuren en door een rollaag afgesloten luikopening, voorzien van een opgeklampt dubbel hooiluik. Tegen de linker zijgevel van het achterhuis is een bakhuis, annex schuur en rijtuigberging aangebouwd. In de schuur bevond zich voorheen een rormolen. Het gebouw omvat een begane grond oner een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak, waarvan een nok evenwijdig ligt met die van het achterhuis. Op de nok van het dak staat een bakstenen schoorsteen. De gevels zijn uitgevoerd in baksteen. De voor- en achtergevel zijn afgewerkt met windveren. De rechthoekige gevelopeningen in de voorgevel worden afgesloten door rollagen. In de voorgevel rechts een duerkozijn, voorzien van een duer en een tweeruits bovenlicht. Links hiervan een venster met een zesruits schuifraam. In de linker zijgevel een door een rollaag afgesloten deuropening. Aan weerszijden hiervan twee halfronde gietijzeren raampjes. In de achtergevel een in een uitgemetselde korfboog gevatte deuropening, voorzien van een dubbele deur. Aan weerszijden hiervan een halfrond gietijzeren raampje. Boven de deuren een rechthoekige luikopening, voorzien van een opgeklampt hooiluik. De boerderij is markant gesitueerd aan de rand van het dorp.

Waardering

Als gaaf bewaard gebleven 19e eeuwse boerderij is het pand van architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en typologisch belang. Tevens heeft het ensemblewaaarde wegen de markante situering.