Beusichem B 1414
Dorpsstraat 2, 4111 KS te Zoelmond

Omschrijving

Voormalige pastorie der Hervormde Kerk; in oorsprong waarschijnlijk 18e eeuws pand zonder verdieping onder zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen en met symmetrisch ingedeelde 5 traveeën brede voorgevel; in de 19e eeuw is het voorste gedeelte met 2 traveeen verlengd, voorzien van een verdieping en van een met blauwe Hollandse pannen gedekt schilddak met hoekschoorstenen. De voorgevel is gepleisterd (wit en zwarte plint), is afgesloten met kroonlijst en goot op klossen, heeft 13 vensters met 6-ruits schuiframen en een deur met gietijzeren deurrooster, gedeeld bovenlicht en omlijsting bestaande uit pilasters op hardstenen neuten en afgedekt met kroonlijst; in de kap twee dakkapellen met 4-ruits schuiframen en gesneden wangen. De linker zijgevel is een blinde gevel in schoonwerk afgesloten met eenvoudige kroonlijst en goot op klossen en met gepleisterde plint. De rechter zijgevel met sprong is witgeverfd met zwarte plint en heeft twee 4-ruits schuiframen. De gepleisterde achtergevel (wit met zwarte plint) heeft een kelderlicht met diefijzers, twee vensters met 9-ruits schuiframen en luiken, een deur met gedeeld bovenlicht en een stoep van drie treden, een kelderluik en -deur en een 4-ruits raam. Aan de voorzijde is de tuin omsloten door een eenvoudig smeedijzeren hek.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)