Culemborg I 1609
Kromme Elleboogsteeg 2, 4101 CD te Culemborg

Omschrijving

Toren van de Ned. Herv. kerk. Half ingebouwd, bakstenen bouwwerk, waarvan de onderste twee geledingen - de benedenste onversierd, de volgende met drie spitsboognissen in ieder gevelvak - waarschijnlijk uit het eerste kwart 14e eeuw dagtekenen en worden afgesloten door een merkwaardige bakstenen spitsboogbalustrade. De rijzige klokkenverdieping, sinds de brand van 1654 zonder spits, is in de 15e eeuw toegevoegd en vertoont met haar drie geprofileerde spitsboognissen in ieder gevelvlak een Nederrijns-gotisch karakter. In de toren, die over de benedenverdieping een ribloos kruisgewelf op kraagstenen heeft, een klokkenstoel met modern klokkenspel, bestaande uit zes klokken uit het oude gelui van F. en P. Hemony, 1654/1655, en 41 moderne klokken.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerktoren