Deventer E 8801
Grote Kerkhof 42, 7411 KV te Deventer

Omschrijving

De Grote of St. Lebuinuskerk. HALLENKERK uit eind XV/begin XVI, gebouwd op de funderingen en met gebruikmaking van delen van het opgaande werk van de XI romaanse basiliek. De zuidgevel is geheel met Bentheimersteen bekleed; de Raadskapel aan deze zijde werd gebouwd tussen 1494-1499. De huidige kap vervangt sedert de XXa restauratie de middeleeuwse kap. Inwendig onder het verhoogde koor een romaanse krocht, overwelfd door graatgewelven, die op drie paar gebeeldhouwde zuilen rusten. De gehele kerk overkluisd met kruis-, ster- en netgewelven; de bepleistering op de wanden en pijlers is met uitzondering van de delen, die van wandschilderingen voorzien waren, in 1927 en volgende jaren verwijderd. Inventaris: eikehouten preekstoel (1781), orgel met Hoofdwerk, Rugwerk, Bovenwerk en Vrij Pedaal, in 1839 gebouwd door J.H. Holtgrave. Zandstenen sarcofaag; enige reliefvoorstellingen en grafzerken.