Deventer E 8588
Grote Kerkhof 41, 7411 KV te Deventer

Omschrijving

Toren van de Grote Kerk. De toren, aansluitend tegen het westeinde van het zuidschip, bestaat uit twee XV B geledingen en, als bekroning, een achtzijdige koepel uit 1613, ontworpen door Hendrick de Keyser. Op de zuidoosthoek een achtzijdig traptorentje, oprijzend tot de omloop op de eerste geleding; tegen de westzijde van de onderste geleding twee zware steunberen. De toren is de laatste jaren gerestaureerd.

Klokkenstoel met gelui van vier klokken, waarvan één van P. Hemony, 1653, diam. 173 cm. en drie moderne klokken. Klokkenspel, waarvan 21 klokken gegoten door F. en P. Hemony 1647/53, 7 door F.Henomy 1664 en 1 H.Wegewaert 1613. Trommelspeelwerk van Nering Bogel, 1866. Mechanisch torenuurwerk, Firma Borel, Parijs, 1862. In de dakruiter boven de Magistratenkapel een klok van een anonieme gieter, 1943, diam. 55 cm.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel