Deventer
Deventer

De in 1892 gebouwde watertoren in neo-renaissance-stijl. Ontwerp: J.A. Mulock Houwer, destijds gemeente-architect te Deventer. Uit paars-rode baksteen opgetrokken toren, 53 meter hoog, rustend op een onderbouw van basaltblokken en uitgerust met een uitkragend z.g. Intze-reservoir; het geheel bekroond door puntdak met aardig gedetailleerde dakkapellen, belegd met shingles, koepelvormige lantaarn belegd met leien en een balustrade en windvaan in de vorm van een zeemeermin.

Verlevendiging van het metselwerk door o.a. natuurstenen cordonlijsten, speklagen, sluitstenen en consoles; toepassing van siermetselwerk in de velden der gedrukte ontlastingsbogen; de verschillende deur- en vensteropeningen liggen iets terug in het muurvlak. Gesmede sierankers; gedenksteen met opschrift en datering 31 mei 1892.

JaCeintuurbaan4017413 DLBijDeventer

Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieNutsbedrijf