Doesburg C 870
Kerkstraat 4, 6981 CM te Doesburg

Omschrijving

Hervormde of St. Maartenskerk. Driebeukige, laatgotische basiliek van het Nederrijnse type, zonder transept en met koor zonder omgang. Inwendig hoofdbeuk met houten, zijbeuk met stenen netgewelven en cilindervormige pijlers. Sacristie tegen de zuiderzijbeuk bij het koor; portalen onder de toren (apart monumentnummer 12982) en in de zijbeuken, waarvan de noordelijke met goede sculptuur (o.a. geestige zwikvullingen). Bouwtijd: XVId-XVIa (koor 1517-'21). Zeer zware oorlogsschade in 1945. Restauratie: 1919-1930 onder W. te Riele en N. de Wolf. Sinds de oorlog andermaal hersteld. Inventaris: preekstoel, doophek, gestoelten, alles XVII B. Orgel met vier klavieren en vrij Pedaal. In 1916 gebouwd door E.F. Walcker voor de voormalige Gereformeerde Nieuwe Zuiderkerk te Rotterdam.