Langweer A 6797
Kerkstraat 14, 8521 JZ te Sint Nicolaasga

Omschrijving

St.Nicolaas, 1885-1887, J.D. van der Weide. Neogotische kruisbasiliek met door haakse en overhoekse steunberen begeleide toren van twee verdiepingen met balustrade, naaldspits en pinakels. Gemetselde bundelpijlers op hardstenen basementen, kruisribgewelven. Over de kruising een stergewelf. Roosvensters in de westgevel van de toren en in de eindgevels van het transept. Gepleisterde muurvlakken, constructieve delen als schoon-werk behandeld. Neo-barokke communiebank, inmiddels verbouwd tot altaar; neogotische inrichting met uitzondering van de preekstoel nog aanwezig. Een bronzen doopvont van de Gebr. Brom uit 1933,gedragen door vier profeten. Kuip en deksel met 12 Bijbelse voorstellingen en bekroond met de voorstelling van de Doop van Christus. Orgel met Hoofdwerk en Positief, in 1871 door L. Ypma gemaakt voor de R.K. Kerk te Akersloot. Bij de overplaatsing uitgebreid met een vrij Pedaal. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, 1925, nr. 871, later voorzien van electrische opwinding.