Langweer S 492
Strjitwei 5, 8522 MN te Tjerkgaast

Omschrijving

Spannenburg. Voormalige uitspanning het Wapen van Friesland. Schilderachtig en fraai gebouw; het hoofdgebouw zonder verdieping onder hoog schilddak met hoekschoorstenen; zesruitsvensters en halfrond gesloten ingang in het midden met festoen langs de boog. Voor drie van de vijf traveeën van het gebouw is een verdieping voorgebouwd onder laag zadeldak tegen tympaan waarin het wapen van Friesland. De voorbouw rust beganegronds op vier kolommen, waarvan de buitenste door muren, waarin een poortdoorgang is uitgespaard, met de eigenlijke voorgevel zijn verbonden. De verdieping van de voorbouw is geleed door Toskaanse pilasters en heeft, evenals het hoofdgebouw, zesruitsvensters. Omgaande geblokte gootlijsten.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca