Dordrecht H 3214
Dordrecht H 3212
Nieuwstraat 16, 3311 XR te Dordrecht
Nieuwstraat 18, 3311 XR te Dordrecht
Nieuwstraat 20, 3311 XR te Dordrecht
Nieuwstraat 22, 3311 XR te Dordrecht

Omschrijving

"De Berckepoort". Omvangrijk GEBOUWENCOMPLEX, bestaande uit twee evenwijdige haaks op de straatas staande vleugels met zadeldaken tussen tot puntgevels gewijzigde trapgevels (XVI c). Rechts daarvan een uit acht vensterassen bestaand gedeelte evenwijdig aan de straat achter een lijstgevel. Dit laatste deel bestaat uit twee evenwijdige vleugels onder zadeldak en tussen topgevels met vlechtingen en een zakgoot in het midden.

De gevels aan de Nieuwstraat hebben renaissance details: speklagen, korfboognissen, poortjes met leeuwenmaskers en fraaie muurijzers. Schuiframen meest stijl XVIII.

De achtergevel heeft speklagen en geprofileerde ontlastingsbogen, die geblokt zijn en in de boog driepassen bezitten, eindigend in fraai gehouwen leliemotieven. Muurankers.

Gebouw van algemeen belang wegens bijzondere oudheidkundige en kunsthistorische waarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)