Dordrecht F 2634
Dordrecht F 2816
Stadhuisplein 1, 3311 CR te Dordrecht

Omschrijving

Stadhuis. GEBOUW van 14e-eeuwse oorsprong op rechthoekige plattegrond. Oorspronkelijk bestemd als hal. Verbouwd 1544 en 1680. Gemoderniseerd 1635-43, waarbij gevels in neo-klassieke stijl voor het oude gebouw werden opgetrokken. De oorspronkelijke kap bleef bewaard.

De voorgevel aan het Stadhuisplein is bepleisterd met quasi-rustica tegen de sokkel. Breedte zeven vensterassen. Middenrisaliet, waarvoor Jonische zuilen, die een hoofdgestel met fronton dragen. Attiekverdieping. Op het dak een houten toren uit de verbouwing 1835-43.

Zijgevel aan de Groenmarkt in dezelfde geest als de voorgevel; zijgevel Voorstraat: baksteen met sokkelgeleding en hoekblokken van hardsteen. Houten kroonlijst met driehoekig fronton.

De zijvleugel tegen het rechter gedeelte dateert van ca. 1900.

Leeuwen naast de trap voor de façade gegoten door IJzergieterij L.J. Enthoven en Co, 's-Gravenhage 1841.

De overkluizing met bogen over de Voorstraatshaven onder het rechter deel van het gebouw is deels nog gotisch (Gobertange), deels in baksteen vernieuwd (XVIII). Zolder met gevangeniscellen (XIV ?).

Kelders (XIV) met gebeeldhouwde sluitstenen in de gewelven.

Klokken gegoten door Pieter van Dormer en Sloterdijck te Dordrecht (1449) en door Gregorius Waghevens (1514).

Fraai gebouw van algemeen belang wegens bijzondere oudheidkundige en kunsthistorische waarde.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl