Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
13885
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82878/11
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Dordrecht H 4304
Voorstraat 216, 3311 ET te Dordrecht

Omschrijving

Augustijnenkerk (Ned.Herv.). Grote laat gotische KLOOSTERKERK, gebouwd na een brand in 1518. Schip van acht traveeën, koor van een travee met driezijdige sluiting en een zuiderzijbeuk van gelijke hoogte als de hoofdbeuk.

Uitwendig zeer sober. Tegen de vrijstaande, noordelijke gevel zware, tweemaal versneden beren en natuurstenen waterlijst. Voorgevel aan de Voorstraat, gedateerd 1776, van strenge monumentale allure: gebogen zijstukken, houten lijst en driehoekig fronton. Twee identieke deuromlijstingen in hardsteen, gebosseerd, waarboven rondbogige vensters. Hardstenen plint, antieke lantaarns.

Inwendig zuilen met krulkoolkapitelen en tongewelven met trekbalken. Houten ramen. Langs de zuidzijde drie kapellen, van oost naar west: Van Beverenkapel met gehavend grafmonument (1631) en driezijdige sluiting; een brede uit twee oudere samengetrokken, kapel met een Lodewijk XIV grafmonument en Doopkapel met driezijdige sluiting en straalgewelf op schalken met kapitelen. In het koor gemetseld geprofileerd poortje, getoogd met in de sluitsteen: 1614. Tweeklaviers orgel met vrij Pedaal, in 1899 gemaakt door M. Maarschalkerweerd. Preekstoel (XVII) op voet (1576) met klankbord (1596) en koperen lezenaar (XVII). Zerken, onder de houten vloer verborgen; orgelgalerij 1776.

Klokkenstoel met klok van Pieter Hemony, 1673, diam. 66 cm.

Fraai gebouw van algemeen belang wegens bijzondere oudheidkundige en kunsthistorische waarde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk