Groessen en Loo C 2827
Groessen en Loo C 1649
Dorpstraat 7, 6923 AA te Groessen

Omschrijving

R.K. KERK (St. Andreas). Laatgotische dorpskerk met pseudobasilikaal schip (ca.1500) en romaanse toren met versiering van lisenen en boogfriezen XII A?). Zeer hoge naaldspits. Het oude priesterkoor is in 1891 in neo-gotische stijl vernieuwd en vergroot en andermaal vernieuwd door de architect H. Valk in 1932-'33, toen een monumentaal dwarspand met kruistoren en absis verrezen. In het schip inwendig zuilen en kruisribgewelven (vlg. Duiven). Inventaris: doopvont, gotisch, van hardsteen (XV), drie zerken, waarvan één uit 1569 en één uit 1546. Klokkenstoel met gelui van drie klokken, waarvan een van G. Schimmel, 1692, diam. 80 cm. en twee moderne klokken. Mechanisch torenuurwerk B. Vortmann, later voorzien van electrische opwinding.