Binnen 1, 4271 BV te Dussen

Omschrijving

KASTEEL-RAADHUIS. Omgracht, grotendeels bakstenen bouwwerk van middeleeuwse oorsprong, bestaande uit drie woonvleugels om een binnenplaats, afgesloten door een toegangspoort tussen twee zware torens aan de noordzijde. Gerestaureerd in 1940 en na de zware oorlogsschade van 1944. Gewelfde kelderverdieping en ronde overbouw van de toren uit omstreeks 1300, de kelders onder de westvleugel van later datum. De verdieping onmiddellijk boven de kelder kort na 1421, met stenen kruiskozijnen, driezijdige arkel aan de zuidzijde. De verdieping daarboven, met houten kruiskozijnen, in 1609 toegevoegd, toen ook de door graatgewelven gedekte galerij met bogen op Toscaanse zuilen aan de binnenplaats gebouwd werd, waaraan de cartouchesteen met jaartal herinnert. In 1628 de torens verhoogd.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats