Lingerzijde 21, 1135 AM te Edam

Omschrijving

Huis (XVII) onder zadeldak en een lijstgevel van omstreeks 1900. Links van het huis een pad, dat toegang geeft tot het er achter gelegen erf. Het huis heeft een beganegrond en een zolderverdieping, die door een zadeldak is overdekt. Van oorsprong dateert het uit de 17e eeuw. Van dit huis resteert nog het houtskelet, de kapconstructie en de rechter zijgevel. Het grenen houtskelet - gerestaureerd in 1993 - bestaat uit vijf gebinten. Alleen het middelste gebint is vrijwel geheel oorspronkelijk. Het is samengesteld uit twee gebintstijlen, sleutelstukken en korbelen en een gebintbalk. De kapconstructie is van het type keperloze gordingenkap en bestaat uit vijf gebintstellen waarover de gordingen liggen. Slechts het middelste gebinstel, samengesteld uit een schaargebint waarop een A-vormige spruit staat, is nog geheel intact. De overige gebintstellen zijn in de jaren zeventig op ondeskundige wijze gewijzigd. Met uitzondering van de eiken gebintbalken van de schaargebinten zijn de overige onderdelen van de kapconstructie van grenen. De achtergevel - gewijzigd in 1993 - is vermoedelijk in de jaren zeventig vernieuwd evenals de linker zijgevel. Beide gevels zijn uit historisch oogpunt bezien van geen belang evenals de aanbouw aan de achtergevel uit 1993. Het pand is van belang vanwege de voorgevel van omstreeks 1900 en de bouwhistorische waarden, die voornamelijk worden bepaald door de 17e-eeuwse bouwelementen zoals het houtskelet, de kapconstructie en de rechter zijgevel.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)