Bennekom E 4650
Bennekom E 9035
Bennekom E 8733
Dorpsstraat 45, 6721 JJ te Bennekom

Omschrijving

Ned. Herv. kerk. Van de middeleeuwse dorpskerk is bewaard gebleven het pseudobasilicale, laat-gotische schip, welks zijbeuken de toren omsluiten. De zijbeuken bezitten netgewelven, waarvan de kapitelen ten dele figuraal beeldhouwwerk vertonen. Het koor is in 1857 vervangen door een hoge nieuwbouw. De kerk heeft een aantal meest 17e-eeuwse zerken. De toren is een vroeg-gotische bakstenen bouwwerk uit het begin der 14e eeuw met een versiering van lisenen en friezen van bakstenen boogjes, waarin driepasjes. Laat-gotische, zeer eenvoudige klokkenverdieping en ingesnoerde naaldspits. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van J. P. en H. van Trier, 1650, diam. 100,5 cm. en één moderne klok. Orgel met twee klavieren, in 1878 gemaakt door E. Leichel. Het vrije Pedaal werd later toegevoegd. Kabinetorgel in 1762 gebouwd door Deetlef Onderhorst. Het orgel werd in 2004 verkregen uit de inventaris van buitenplaats De Trompenburgh.