Lunteren I 1479
Bisschopweg 37, 6741 LC te Lunteren

Omschrijving

In 1911 naar ontwerp van arch. R. van 't Hoff gebouwde BOERDERIJ 'De Zaaier', bestaande uit: -een in ca. 1940 verlengd schuurgedeelte - oorspronkelijk dwarsdeel-, thans grotendeels middenlangsdeelschuur- onder met riet gedekt schilddak met wolfeind (achter); oudste gedeelte witgepleisterd met zwarte plint, uitbreiding in schoon metselwerk; rechtgesloten staldeuren; 9- en 12- ruits ijzeren stalramen; in rechter zijgevel deeldeuren, waarboven de dakvoet is opgenomen; in achtergevel met geveltop gepotdekselde delen, rechtgesloten deeldeuren met ruitvormige venstertjes, met aan weerszijden rechtgesloten staldeur en erboven een hooiluik. -Aan de linker zijde haaks aan de schuur vastgebouwd en iets terugliggend een witgepleisterd (met zwarte plint) woongedeelte onder met riet gedekt zadeldak, dat doorloopt over de uitspringende ingangspartij aan de voorzijde; ingangspartij voorzien van deur met 12-ruits bovenlicht, waarboven de dakvoet is opgenomen, en aan weerszijden 6-ruits venster met luik; rondom de woonkamer in totaal 6 vensters met 20-ruits ramen, luiken en in schoon metselwerk uitgevoerde, halfronde ontlastingsbogen; in de voorgevel een gedenksteen: in de geveltop links een 16-ruits venster met aan weerszijden een 8-ruits venster; tegen de achtergevel een uitgebouwd rookkanaal met 8-ruits venster en een aanbouw uit ca.1960 bij de keuken, waarnaast een deur en waarboven een houten beplanking met twee 12-ruits vensters, waartoe de dakvoet tweemaal is opgenomen; sierankers; inwendig in de woonkamer een plafond van moer- en kinderbalken op consoles met korbelen en een grote schouw met (bloem) tegels in mauve en wit. -Los op het erf een witgepleisterd bakhuisje onder met Holl.pannen gedekt zadeldak. De boerderij is opmerkelijk als voorbeeld van een onder architectuur gebouwde 'modelboerderij' (i.t.t. de traditionele boerderijen) en is het eerste bouwwerk uit het zeer kleine oeuvre van de arch. R. van 't Hoff.