Lunteren H 2245
Meulunterseweg 7, 6741 HL te Lunteren

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX 'Klein Altena' bestaande uit de BOERDERIJ, SCHUUR, VARKENSSCHUUR, SCHAAPSKOOI, AARDAPPELOPSLAG, SILO en KIPPENHOK.

Omschrijving

De BOERDERIJ bevindt zich aan de noordwestzijde van het boerenerf. Volgens de jaartalankers in de voorgevel uit 1718 daterende boerderij van het middenlangsdeeltype onder met riet gedekt wolfdak; voor- en zijgevel(s) opgetrokken in schoon metselwerk met gepleisterde plint; achtergevel vrijwel geheel van hout; in de voorgevel kelderlicht met diefijzers, deur met 6-ruits bovenlicht, 6- en 3-ruits schuifraam met luik(en) en drie 4-ruits venstertjes; in de linker zijgevel tweelichts venster met luiken en staldeuren; in de rechter zijgevel tweeruits venster, staldeur en drie halfronde gietijzeren stalraampjes; in de achtergevel rechtgesloten deeldeuren met aan weerszijden een 4-ruits venstertje en dubbele staldeuren en erboven een hooiluik. Het INTERIEUR is grotendeels bewaard gebleven met onder meer een heerd met tegelwand en ijzeren kachel/haard, opkamer, ovaal gemetseld rookkanaal, melkkelder. In het achterhuis bevinden zich onder meer de ankerbalkgebinten met hilde. Het voor- en het achterhuis wordt van elkaar gescheiden door middel van een brandmuur. Los (aan de zuidzijde) op het erf een vrijstaande middenlangsdeelSCHUUR onder met riet en pannen gedekt wolfdak. Schuur met rechthoekige plattegrond bestaande uit een bouwlaag afgesloten door een met riet gedekt wolfdak met gemetselde nokvorsten. De gevels zijn deels opgetrokken in gepotdekselde houten delen, deels in schoon metselwerk. In de voorgevel een dubbele deur met aan de rechterzijde een enkele deur. In de achtergevel een dubbele deur met links een enkele deur en rechts een enkele deur en een 4-ruits raam. De zijgevels zijn grotendeels gesloten, waarvan de linkerzijgevel deels nieuw is opgetrokken. Voormalige vrijstaande VARKENSSCHUUR met rechthoekige plattegrond, gelegen tegenover de achtergevel van de boerderij. De varkensschuur bestaande uit een bouwlaag wordt afgesloten door een zadeldak gedekt met pannen en eenvoudige houten windveren. De gevels met gepleisterde plint zijn opgetrokken in halfsteens verband. In de voorgevel twee gietijzeren stalramen met vorktracering met centraal geplaatste rechtgesloten geklampte deur. In de linkerzijgevel een segmentboogvormig luik, in de achtergevel twee segmentboogvormige geklampte deelbare staldeuren. In de rechterzijgevel bevinden zich twee 6-ruits betonramen afgesloten door een segmentboog. In het interieur bevinden zich onder meer de varkenshokken en een rondgemetselde stookplaats. Voormalige vrijstaande SCHAAPSKOOI met rechthoekige plattegrond aan de zuidoostzijde van het boerenerf. De schaapskooi bestaande uit een bouwlaag wordt afgesloten door een afgewolfd zadeldak deels gedekt met gesmoorde holle pannen, deels met riet waarop golfplaten. De gevels met plint zijn opgetrokken in kruisverband. In de voor- en achtergevel een deels dichtgezette segmentboogvormige deuropening, waarin een recent aangebrachte deur. De zijgevels zijn gesloten. In het interieur bevindt zich onder meer aan een zijde de oorspronkelijke constructie ten tijde van de schaapskooi. AARDAPPELOPSLAG gelegen aan de rechterzijde van de voormalige schaapskooi. De rechthoekige open bak deels onder, deels boven het maaiveld is opgetrokken uit een groot formaat baksteen. De betonnen open SILO met ovale plattegrond heeft aan de noordoostzijde een opening. De silo bevindt zich aan de noordwestzijde van de aardappelopslag. Het KIPPENHOK met rechthoekige plattegrond bevindt zich aan de zuidwestzijde van de boerderij, bestaande uit een bouwlaag, afgesloten door een ongelijk zadeldak. Het interieur is nog grotendeels bewaard gebleven.

Waardering

BOERDERIJCOMPLEX 'Klein Altena' bestaande uit een BOERDERIJ, SCHUUR, VARKENSSCHUUR, SCHAAPSKOOI, AARDAPPELOPSLAG, SILO en KIPPENHOK. Het complex is van algemene architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde als gaaf en goed voorbeeld van een historisch gegroeide, in oorsprong 18e eeuws boerderijcomplex.