Egmond-Binnen C 799
Kloosterweg 2, 1935 BJ te Egmond-Binnen

Omschrijving

HERVORMDE KERK en KERKTERREIN met GRAFMONUMENT VAN C.J. HELLINGWERFF. HERVORMDE KERK uit 1836, inventaris: preekstoel. Zerken uit 1602, 1621-'24, 1630 en 1691. Enig muurwerk van de voormalige Abdij ten zuiden van de Hervormde Kerk. Eenklaviers orgel, in 1762 gemaakt door J.P. Hilgers. Kas met op de geprofileerde bekroning gesneden rococo-ornament en beelden. Klokkenstoel met klok van François Hemony, 1661, diam. 50 cm. Mechanisch torenuurwerk, voorzien van elektrische opwinding. Het omringende KERKTERREIN, dat nagenoeg vierkant van vorm is, ligt grotendeels hoger dan de omgeving. Het terrein ligt aan de noordzijde iets terug van de Egmonder Vaart. Aan de oostzijde vormt de perceelsgrens de begrenzing, aan de zuidzijde grenst het terrein aan de huidige abdijtuin, en aan de westzijde aan de Kloosterweg. Het GRAFMONUMENT VAN C.J. HELLINGWERFF is gelegen op het noordoostelijke deel van het kerkterrein. Het grafmonument bestaat uit een grafkelder die wordt gedekt door een natuurstenen grafzerk. Het geheel wordt omsloten door een gietijzeren hekwerk. In het graf bevinden zich de stoffelijke resten van wetenschapper. Cornelis Joan Hellingwerff (1796-1857) en diens vader (predikant Wouter Roelof Hellingwerff, 1750-1806) en moeder (Catharina van Foreest, 1763-1837)