Beekstraat 12, 8081 EC te Elburg

Omschrijving

Twee bouwlagen onder schilddak, dakpannen, gevels in baksteen. Begane grond: In 1979 is de begane grond verbouwd tot winkel. Balklagen in het rechterdeel die de zoldervloer dragen zijn nog origineel. Zolderverdieping: drie oudere spanten nog aanwezig, vermoedelijk 19e eeuws. De rest van de kap is geheel vernieuwd. Achtergevel (topgevel) op kapniveau nog aanwezig. Gevel straatzijde: rechtergevel boven de begane grond met daarin zes-ruitsschuifvensters, in het midden negen ruitsschuifvensters, en een volgens klassieke ordening opgebouwd lijstwerk (architraaf, taenia, fries, eierlijst, tandlijst, kroonlijst).

Waardering:

Pand van algemeen belang vanwege de architectuur-historische waarden die zich nog in de verdieping van de voorgevel (indeling, lijstwerk volgens klassieke ordening) bevinden. Pand van belang vanwege stedenbouwkundige waarde: ligging in een van de hoofdstraten van Elburg (hoofdvorm met kap met horizontale gevelbeëindiging)