Amsterdam F 6005
Heiligeweg 37, 1012 XN te Amsterdam

Inleiding

Pand uit de eerste helft van de 19e eeuw. In 1907 in opdracht van Langemeijer en Stocker naar ontwerp van Bruijns en Hageman verbouwd tot winkel met magazijn. Ca. 1915 werd in opdracht van de firma Langemeijer naar een ontwerp van de architecht A. Jacot in samenwerking met bouwkundig/aannemer J. Verheus, de winkelpui verbouwd.

Omschrijving

PAND uit de eerste helft van de 19e eeuw met WINKELPUI uit ca. 1915. Het pand bestaat uit twee bouwlagen onder en kap. Het pand is drie traveeen breed; de winkelpui neemt de gehel breedte van de begane grong in beslag. De pui, in de stijl van de AMsterdamse School, kent een symmetrische opzet met een diep portiek in het midden met de toegandsdeur. Vloer met kleine rode vierkante tegels. Aan weerszijden hiervan gebogen winkelruiten boven hardstenen plint. Ruiten uitgevoerd met een kalf waarboven bovenlichten met een verticale geleding. Boven de latei, met recente bak voor rolluik, een vensterpartij als bovenlicht, bestaande uit vijf paren, onder een hoek geplaatste ruiten met glas-in-lood vulling. De ruiten eindigen in een puntvorm en zijn gevat in gedecoreerd houtwerk, en houten posten met ornament aan weerszijden. Hierboven een breed houten fries met sierlijsten en decoratief gebruik van loden beslag. Het houtwerk is van mahoniehout. Boven de winkelpui het metselwerk van het oorspronkelijke pand met daarin drie vensters met schuiframen. Gootlijst met consoles.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarden. De pui vertegenwoordigt een versterking van deze waarden als karakteristieke, in stijl van de Amsterdamse school uitgevoerd ontwerp en als zodanig gaaf bewaard. Pand met gevel onder rechte lijst met consoles (XIX A).

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Winkel (G)