Enkhuizen F 3106
Wierdijk 12, 1601 LA te Enkhuizen

Omschrijving

Zuiderzeemuseum. Het Zuiderzeemuseum is gevestigd in de voormalige pakhuizen van de Oost-Indische Compagnie en een aantal belendende panden. A.Oost-Indische pakhuizen of Peperhuis; diepe pakhuizen onder zadeldak tussen tweeling-trapgevels aan de Wierdijk en trapeziumvormig samengetrokken tweelingpuntgevels aan de Kade, onderbroken door een binnenplaats. In de Wierdijkgevels fries met vijf gevelstenen, waaronder jaartalstenen 1625, en grote gevelsteen met voorstelling van schepen en opschrift: de cost gaet voor de baet uit; in de bogen koppen. Op de toppen van de trapgevels eind 17e eeuwse siervazen. In de achtergevel gekoppelde hijsluiken, wapensteen en laat-17e eeuwse siervazen. Inwendig houtconstructie. In de zijgevel een aantal gevelstenen. B. Naast het Peperhuis nieuw gebouwde poort. C.Lage vleugel aan de Wierdijk onder lang dwarsdak; gevel doorregen met banden; fries met zes gevelstenen. D. Hogere vleugel onder zadeldak tegen herstelde geveltop. In de onderbouw natuurstenen banden en lijstkapitelen boven in de vensterdammen. E. Vleugel aan de Kade onder lang zadeldak evenwijdig aan de straat. Aan de binnenhofzijde is hier een natuurstenen poortje opgesteld, afkomstig van de Pakhuizen en gedateerd 1625.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag