Etten-Leur D 476
Lange Brugstraat 2, 4871 CP te Etten-Leur

Omschrijving

Ned.Herv.Kerk. Als kapel ter ere van de H. Maagd en het H. Kruis gesticht in 1284, afhankelijk van de kerk van Etten. In 1584 verwoest en ten dienste van de Hervormden in 1614 herbouwd, naar het zuiden vergroot in 1697, hersteld en van een dakruiter voorzien in 1714, opnieuw hersteld in 1927 en na de oorlog. De kerk heeft de vorm van een rechthoekig zaalgebouw, waarvan de langsmuren versterkt zijn tweemaal versneden steunberen en voorzien van spitsboogvensters; sedert een verandering in de XIXe eeuw een zadeldak tussen driehoekige sluitgevels. Midden op het dak een torentje, bestaande uit een open achtkant koepeltje op een vierkante onderbouw. Inventaris: eiken preekstoel met lijstpanelen, doophek en koperen lezenaar alle uit plm 1650, eiken orgelkas uit 1717, drie beschilderde tekstborden met vleugelstukken en frontons, beschilderd met schepen en landschappen en met als tekst respectievelijk de Tien Geboden (1616), de Geloofsbelijdenis (1643) en het Onze Vader (1648). Twee zerken met wapens; een voor burgemeester Willem Servaas Swijters (1663) en zijn vrouw Maria Cornelia Corncooper, en een voor de president der schepenbanken Adriaan Corncooper (1717) met vrouw en schoondochter. Torenuurwerk uit 1935, voorzien van elektrische opwinding. Eenklaviers orgel in 1717 gemaakt door J. Zeemans.