Actualiteit gegevens: 19-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
15551
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
19 juni 1973
Kadaster deel/nr: 
2284/42
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Groningen
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Westerkwartier
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Feerwerd
X-Y coördinaat: 
227815 - 591629

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

WOONHUIS (1854) met ingebouwde WINKEL (circa 1900), aangebouwde LESSCHUREN (1920) en TUSSENLID (1920). De opstallen staan aan het Aduarderdiep in het buurtschap Schifpot. In 1920 werden tegen de westzijde van het woonhuis twee lesschuren gebouwd; de schuren dienden voor de opslag en het lessen van kalk en speelden een vitale rol in het proces van kalkbranderij ter plaatse. De kalkoven van Schifpot werd omstreeks 1946 wegens bouwvalligheid afgebroken.

Omschrijving

Aardig aan het Aduarderdiep gelegen landelijk bakstenen WOONHUIS (1854) op rechthoekige plattegrond met WINKEL onder laag schilddak gedekt met zwart geglazuurde golfpannen (voorzijde, zijkanten) en oranje-rood gebakken golfpannen (achterzijde) en gemetselde hoekschoorstenen. Voorgevel (oost) met halfrond gesloten ingangsomlijsting en vijf zesruitsschuifvensters. Zijgevel (zuid) met twee houten vensters als in voorgevel en kleiner raam, niet uit de bouwtijd. Zijgevel (noord) met twee houten vensters als in voorgevel, kelderraam met tralies en klein vierruitsvenster. Gietijzeren raampje in achtergevel (west). Het onderkelderde woonhuis bevat verschillende historische interieurelementen o.m. een bedstedenwand met kleine kast en inloopkast, twee omlopende houten lambriseringen, een bedstedenwand met twee bedsteden en een zogeheten diggelenkast (halfrond weglopend), schouw met houten ombouw en natuurstenen imitatietegels. Vloerplavuizen in de kelder, keuken met hardstenen spoelbak, dakconstructie met oude sporenkap - de muurplaat is secundair gebruikt. Voorts een winkel (omstreeks het jaar 1900 ingebouwd) met bijpassend interieur o.a. voorzien van uitstalkasten, toonbank met schappen (afgesloten met kroonlijst), vakkenindeling met planken en schuifbakjes, twee houten voorraadbakken voor droge levensmiddelen, een stellage voor weegtoestellen boven de toonbank, geëmailleerde reclameborden en met merknamen uitgevoerde bussen, weegapparatuur (uit omstreeks 1900). De winkel was tot 1965 als zodanig in gebruik. Tegen de achterzijde van het woonhuis met winkel (west) zijn twee gekoppelde, evenwijdig aan elkaar gebouwde bakstenen LESSCHUREN opgetrokken, beide met een rechthoekige plattegrond, vrijwel identiek en voorzien van een schilddak belegd met rode golfpannen en spaarzaam voorzien van kleine dakramen. De twee schuren fungeerden als lesschuur en als opslag van gebrande kalk. De gevels van de schuren zijn geleed met fikse muurdammen en zijn nagenoeg blind, met uitzondering van een deur in het midden van de westgevel en de originele toegangsdeur met dito klink aan de oostzijde - verbreding van later datum. De schuren hebben een tweebeukige indeling; voormalige koeienstal tegen de binnenzijde van de achtergevel. Gespijkerde en getoognagelde houtconstructie bestaande uit vier ankerbalkgebinten op gemetselde neuten of poeren; sporenkappen; zinken gootdelen. De schuren dateren uit 1920 en maakten deel uit van de nabij gebouwde kalkbranderij (circa 1946 wegens bouwvalligheid afgebroken). Tussen de woning en de schuren bevindt zich een TUSSENLID of hals uit 1920: de hals is opgetrokken in rode baksteen en heeft een schilddak met rode golfpan.

Waardering

Het ensemble van WOONHUIS (1854) met ingebouwde WINKEL (circa 1900), twee aangebouwde LESSCHUREN (1920) en TUSSENLID (1920) aan het Aduarderdiep in het buurtschap Schifpot vertegenwoordigt algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- de gaafheid van het ensemble zoals deze in de hoofdvorm, constructie, indeling en detaillering tot uitdrukking komt;

- de betekenis voor het historisch ambacht en de industrie alsook voor de historische winkelnering;

- de zeldzaamheid van zowel de afzonderlijke gebouwen als van het gehele ensemble;

- de historische belevings- en ervaringswaarden die in het ensemble besloten liggen en in combinatie met het nabijgelegen Aduarderdiep een opmerkelijke dimensie krijgen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaAduarderdiep19892 TCFeerwerd

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenNijverheid

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
EzingeD522