Franeker A 874
Breedeplaats 2, 8801 LZ te Franeker

Hervormde Kerk.

Ruime driebeukige pseudobasiliek, welker zijbeuken zich als omgang rond het koor voortzetten, door houten gewelven gedekt. Toegangspoortje aan de oostzijde met kopje als sluitsteen en bekroning met cartouche rond het wapen van de stad, gehouden door twee vrouwenfiguren als tenanten. (1647). Inwendig bakstenen hekwerk rond het koor, XV. Muurschilderingen op de pijlers. Groot aantal grafzerken waarvan een aantal rechtopstaand in het koor en waaronder zeer fraaie 16e-18e eeuwse exemplaren.

Epitafen van M. van Cammingha, A.F. van Schuurman. Winsemius en R.A. van der Linden. Als koorafscheiding aangewend doophek. Vier eiken koorbanken, XV. Gotische eindschotten in banken verwerkt: 17e eeuwse banken. In de sacristie eiken betimmering met briefpanelen en zoldering op geprofileerde sleutelstukken. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal, in 1842 gemaakt door L. van Dam en Zonen.