Franeker A 4029
Eise Eisingastraat 2, 8801 KE te Franeker

Omschrijving

Pand onder zadeldak tegen fraaie halsgevel met gebeeldhouwde hoekstukken in régence-trant met opschrift: ANNO 1745, binnenplaats en tussenlid, achterhuis.

Eind 19e eeuwse winkelpui met door pilasters met leeuwen- en mannenkopjes en opschrift RBN A D 1896 gesteunde architraaf.

Fraai jugendstil/art-deco interieur uit 1910 van de hand van de architect N.J. Adema (1860-1946), gemaakt in opdracht van koffie- en theehandelaar Van Balen.

Tot de interieuronderdelen moeten worden gerekend, toonbanken en sierlijk gebogen etalage-opstanden met geslepen glas; de scheidingswand tussen winkel en achtergelegen kamer met geslepen en van jugendstilmotieven voorzien glas; de wandkasten, voorzien van siersmeedwerk van Johannes Tacoma (Amsterdam) en twee polychrome tegeltableaux, voorstellende het koffie- en theedrinken, van de hand van een zekere Park.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis