Geertruidenberg B 3815
Markt 34, 4931 BT te Geertruidenberg

Omschrijving

Omvat twee panden, tot voor kort de ambtswoning van de burgemeester vormende. Het linkerhuis heeft een zadeldak en een laat XVIe eeuwse trapgevel met sierankers; het achtergedeelte van het huis omvat een kelder met een tongewelf, XVe, in de benedenruimte van het rechtse huis daarboven zijn onlangs wandschilderingen uit omstreeks 1540 ontdekt, met taferelen uit het leven en lijden van Christus; het voorhuis is omstreeks 1565- '75 gebouwd. Sedert 1632 is het met het rechtse pand in een hand verenigd. Het rechtse huis heeft eveneens een zadeldak een trapgevel, een overwelfde kelder, een achterhuis met houtskelet uit eind XIVe eeuw of begin XVe eeuw, een voorhuis uit omstreeks 1540; de laat XVIe- of vroeg XVIIe eeuwse trapgevel heeft natuurstenen speklagen in het metselwerk en overhoekse pinakels te weerszijden van de top. Gesneden schouw met beelden Ratio en Justitia en de familiewapens van Van Beveren-Goudswaert. Een middeningang voor beide huizen, met geblokte omlijsting. Veertien sierankers.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)