Grote Markt 28, 4461 AJ te Goes
Grote Markt 28 A, 4461 AJ te Goes

Omschrijving

Smal pand met rechte gevel voorzien van een kroonlijst met tanding. Schuifvensters met natuurstenen onderdorpels. Winkelpui. XVIII.

Dubbelpand (XVII?; verbouwd XVIII-XIX) met gemeenschappelijke, wit gepleisterde lijstgevel van zes traveeën breed en langs de voorgevel een stoep met smeedijzeren stoephekken. De kroonlijst van de voorgevel heeft gesneden consoles. In de raamkozijnen, ter hoogte van de verdiepingen, zijn voor de schuiframen gietijzeren hekwerken opgenomen. Het pand bestaat feitelijk uit twee panden die aan de straatzijde worden overdekt door een gemeenschappelijk schildak waarop het zadeldak van het linker pand aansluit. Deze daken zijn uitgevoerd met Philibert- spanten. Het linker pand is gedeeltelijk onderkelderd. Deze kelder dateert vermoedelijk uit de bouwtijd en loopt tot aan de achtergevel, een gepleisterde ingezwenkte lijstgevel. De eerste verdiepingsbalklaag bestaat uit moer- en kinderbinten. Vermoedelijk dateert het oorspronkelijke huis uit de 17e eeuw. De huidige ingangspartij is in 1969 in de plaats gekomen van een dubbele deurpartij, die toegang gaf tot de twee panden. Van het rechter pand is de oorspronkelijke structuur grotendeels verdwenen. Het bezit nog een 19e-eeuws trappenhuis, waar ter hoogte van de verdieping in de achtergevel een venster met gietijzeren roeden is opgenomen. Het glas in dit venster is uitgevoerd in verscheidene kleuren. Een dergelijk venster is aangebracht in de gang aansluitend op het trappehuis. Het dubbelpand is vooral van belang vanwege zijn architectuur- en bouwhistorische waarden.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)