Torenring 2, 4458 BC te 's-Heer Arendskerke

Omschrijving

Ned. Herv. KERK. Eenbeukig gebouw (het koor in de vorige eeuw af- gebroken) daterend uit omstreeks 1450 en geheel met natuursteen bekleed. De muurstijlen van het tongewelf rusten op ten dele oude kraagstenen.

Inwendig: preekstoel uit 1649. Deurtje naar de consistoriekamer uit dezelfde tijd. Banken met gesneden panelen plm 1525. Overhuifde herenbank uit 1650 en een in dezelfde stijl gedateerde 1739. Twee lichtarmen en vier kronen met dubbele adelaar, midden 17e eeuw, drie gewijzigd tot petroleumlampen. Van oorsprong een eenklaviersorgel dat in de tweede helft van de 18e eeuw is gebouwd voor de R.K. Kerk te Zierikzee. In 1868 overgeplaatst naar 's-Heer Arendskerke en uitgebreid met een tweede klavier en vrij Pedaal door de Gebr. Franssen. In 1923 zijn op het Hoofdwerk veel registers van het oude orgel door nieuwe vervangen.