Geldermalsen G 268
Kerkstraat 38, 4191 AB te Geldermalsen

Omschrijving

Herv. kerk. Laatgotische dorpskerk uit de 15e eeuw, bestaande uit een schip met noorderzijbeuk en een eenbeukig koor met driezijdige sluiting.

De kruisribgewelven zijn opnieuw aangebracht bij de restauratie in 1931.

Tot de inventaris behoren: preekstoel, Lod. XIV, op moderne voet; rijk gesneden herenbank, omstreeks 1720; tekstbord in gesneden omlijsting, ca. 1600, overgeschilderd in 1710; twee kaarsenkronen, 1720; doophek en voorschotten van banken, eerste kwart 18e eeuw; een gebeeldhouwde witmarmeren zerk voor Jacobus van Borsselen en Maria van Varik, 1684; een aantal zerken, 17e en 18e eeuw; een 15e eeuwse doopvont; predikantslezenaar, doopbekkenhouder met bekken, zandloperhouder en lichtarm, alles 17e eeuws koperwerk. Kabinetorgel ca. 1860 gebouwd door P.J. Adema.