Geldermalsen H 1018
Dorpsstraat 4, 4194 TD te Meteren

Omschrijving

De T-boerderij met vijfpalige roedeberg uit ca 1800 ligt op de hoek van de Dorpsstraat en de provinciale weg aan de entree van het dorp Meteren en ligt met de zijgevel naar de Dorpsstraat. De boerderij ligt op een opgeworpen zandheuvel en is opgetrokken in baksteen met een gepleisterde plint. Het woongedeelte heeft een rieten schilddak, een voorgevel waarin een dubbele deur met bovenlicht en aan weerszijden de oorspronkelijke 12 ruits en 9 ruits schuifvensters met luiken en hardstenen onderdorpels. Ter plaatse van de overgang van 12 ruits naar 9 ruits vensters bevindt zich een oude bouwnaad. Lage verdieping waarin kleine vensters met roedeverdeling en gedeeltelijk luiken. Het gebouw is links onderkelderd en de linker zijgevel is in baksteen uitgevoerd met schuifvensters. De rechter zijgevel is gepleisterd en heeft eveneens schuifvensters. De structuur van het pand is goed bewaard gebleven met oorspronkelijke deuren, trap en indeling. Ook de kap van het woongedeelte is gaaf bewaard. Het stalgedeelte is met riet gedekt en heeft aan de achterzijde een groot overstek voor wagens. Van binnen is de deel geheel gewijzigd in verblijfsruimte. De gebintconstructie is bewaard gebleven. In het zuidelijke dakvlak van de deel bevindt zich een dakkapel, met riet gedekt. De vensters in de zuidgevel zijn in kunststof uitgevoerd. Aan de noordgevel van de deel bevindt zich een aanbouw uit ca 1900, in baksteen opgetrokken met afwijkend venstertype. Schuin achter de deel bevindt zich een 5-palige roedeberg onder rieten kap waarvan de basis in baksteen is opgetrokken waarop gepotdekselde wanden. Centraal in de roedeberg een gemetseld basement waarop de constructie van de zoldervloer rust. Balklaag en palen van de roedeberg zijn in goede staat bewaard gebleven.

De boerderij met roedeberg is van algemeen belang vanwege de architectuur-historische waarde (voorbeeld van een T-boerderij, redelijk gaaf bewaard met name het woonhuis in in- en exterieur, bijzondere 5-palige roedeberg), vanwege stedenbouwkundige waarden (beeldbepalend element).