Hoge Gouwe 27, 2801 LA te Gouda

Omschrijving

Door verschillende bouwperiodes, reikend van de late 16e tot de 19e eeuw, bepaald PAND met in oorsprong bedrijfsruimte, twee woonlagen en een kapverdieping onder samenstel van pannen zadeldaken tussen puntgevels, bestaande uit een vier venster-assen breed voorhuis, twee verheelde achterhuizen en rechts (nr 29) een aanbouw met verdieping en een lage aanbouw, beide plat afgedekt.

De vroeg 19e eeuwse voorgevel is witgepleisterd en bevat Empire-vensters en een paneeldeur met gesneden bovenlicht. In de achtergevels vensters met middelgrote roedenverdeling. Inwendig op de beganegrond aan de voorzijde de uit de eerste helft van de 19e eeuw daterende, houten winkelkasten met eenvoudige pilasters en hoofdgestel, en in het aansluitend rechterachterhuis (nr 29) een vroeg 17e eeuwse, in Renaissance-trant beschilderde balkenzoldering van vier traveeën. De grotendeels symmetrisch gecomponeerde beschildering bestaat bij de vloerdelen uit donkerrode ranken op een blauw fond met grotesken, vogels, maskers, bloemen en rolwerk; de vijf met biezen afgezette balken zijn voorzien van slingerende ranken te weerszijden van een bladmotief op de onderkant, terwijl bij de langszijden in het midden telkens een medaillon met mythologische voorstelling is aangebracht.

Pand met waardevolle onderdelen uit verschillende bouwperioden, waaronder een vroeg 17e eeuwse beschilderde balkenzoldering, van belang wegens architectuur- en kunsthistorische waarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)