Oosthaven 10, 2801 PB te Gouda
Oosthaven 9, 2801 PB te Gouda

Omschrijving

V.M. ST.CATHARINAGASTHUIS, thans Gemeentelijk Museum en Archief. Groot GEBOUWENCOMPLEX (XIV-XVI; vergroot in 1619). Aan de Oosthaven pand van vijf vensterassen met bakstenen pilastergevel waarop fronton met oeil-de-boeuf en festoenen en hoog schilddak met hoekschoorstenen (1665).

Hardstenen plint, vensters met Empire-ramen en stoep met hekjes. Achter dit gedeelte de vroegere ziekenzalen met in de gevels aan de Molenwerf jaartalstenen: 1542 en 1631, ten dele verbouwd XIX en thans in restauratie.

Aan de noordzijde van dit complex de v.m.gasthuiskapel, een eenbeukige ruimte met driezijdig koor (XIV) en laat-gotisch houten tongewelf met trekbalken, sinds 1891 in gebruik als Gemeentelijk Archief en Librye. Gerestaureerd 1955-'57.

De puntgevel aan de Oosthaven (1665) heeft een poort met Jonische pilasters en gebogen fronton, waarin stadswapen, waarboven een groot rondboogvenster.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid