Grathem D 1534
Grathem D 1533
Grathem D 1388
Brugstraat 13, 6096 AA te Grathem

Omschrijving

Vermoedelijk enige eeuwen oud molencomplex, op de Uffelsche beek waarvan het molengebouw en het daarop aansluitende woonhuis met verdieping onder met rode Tuiles-du-nord en blauwe muldenpannen gedekt schilddak met afhang over een aanbouw aan de achterzijde in 1874 grotendeels vernieuwd werden, doch waarvan de haaks op het woongedeelte staande schuur onder met Hollandse pannen gedekt zadeldak aanmerkelijk ouder is.

De voorgevel van het woongedeelte is voorzien van een grijze cementbepleistering met eclectische decoraties; overige gevels in schoon metselwerk en gedeeltelijk in mergel aan de zijde van het water; T-vensters in het woongedeelte, 6-, 20- en 24-ruits venster(s) in het molengedeelte; in 1915 aangebrachte, ijzeren Francisturbine, drijfwerk van ijzer en hout, een koppelet creeren van voldoende verval om de molen te kunnen laten functioneren.

Goed voorbeeld van een nog functionerende, in oorsprong oude, aan de eisen der tijd aangepaste watermolen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Molen