Actualiteit gegevens: 11-05-2022

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
17331
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
8 september 1965
Kadaster deel/nr: 
82883/79
Internationaal Kenteken: 
Ja

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Land van Cuijk
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Velp
X-Y coördinaat: 
177520 - 419446

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Capucijnenklooster Emmaus. Gaaf bewaard klooster, gesticht in 1645, bestaande uit drie om een vlak gedekte kloostergang gelegen vleugels, blijkens jaarankers uit 1718.

Een kapel, waarvan het lage, gewelfde achtergedeelte tot de bouw van 1718 behoort, en als paterskoor afgesloten is, en het schip een vergroting uit 1733 is, waarvan de voorgevel een oudere steen met als "salve-garde" het wapen van Karel Philips van de Pfaltz Neuburg, heer van Megen en Ravenstein bevat, met het jaartal 1663; daarboven een nis met omlijsting en fronton van natuursteen (blijkbaar uit 1663) waarin een stenen beeld van de Moeder Gods uit omstreeks 1700.

In de geveltop een jaarsteen; 1733. Het schip is overdekt met stucgewelven uit 1846; het hoofdaltaar en de zij-altaren, alle drie van hout, dagtekenen uit XVII B (wellicht eveneens 1663); het hoofdaltaar, met draaiend tabernakel, wordt bekroond door een groep van de Emmausgangers, bevat de wapens van de heer van Boxmeer, Frans Willem van Hohenzollern en zijn vrouw Maria Catharina van Waldburg-Zeil, en een schilderij op doek: H.Familie, H.Johannes en H.Elisabeth.

In de zij-altaren schilderijen met St.Antonius en St.Franciscus. Houten preekstoel uit XVII B. In de kapel verscheidene XVIIIe eeuwse grafzerken en wapenborden.

(In het klooster een interessante verzameling oudheden, waaronder XVIIe en XVIIIe eeuwse houten beelden, twee natuurstenen reliefs (XVI c): kruisiging en geseling; twee beschilderde vleugels van verschillende veelluiken waarvan een 1616 gedateerd; XVIe en XVIIe eeuwse schilderijen in spreekkamer en refter XVIIe eeuws meubilair: eiken kisten, een kast).

In de kloostertuin een kapel uit 1670; klein gebouwtje met smalle gewelfde middenruimte waarin een altaar, ter weerszijden een vertrek voor pater die pestlijders verzorgde.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBasilius van Bruggelaan45363 VAVelp

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKlooster, kloosteronderdl

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Velp Noord-BrabantC776
GraveH1368