Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
17453
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
24 januari 1984
Kadaster deel/nr: 
6659/37
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
's-Gravenhage
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
's-Gravenhage
X-Y coördinaat: 
79643 - 455848

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Complex van de First Church of Christ, Scientist. Op verschillende niveau's gesitueerd COMPLEX VAN GEBOUWEN, gegroepeerd rondom de op waaiervormige plattegrond ontworpen kerk, met toren aan de kortste zijde, te linkerzijde de kosterswoning, te rechterzijde de zondagsschool en daartussen in de bestuurskamer en de ingangspoort, gebouwd 1925-27 naar ontwerp van H.P. Berlage, met medewerking van Piet Zwart (interieur).

Alle gebouwen zijn opgetrokken in gele baksteen, met lambrizering van rode stenen, en plat afgedekt, met uitzondering van de lage kosterswoning, die een met pannen gedekte mansardekap bevat.

De muren van de kerk zijn voorzien van glazen bouwsteenstroken zowel verticaal, als -hoog- horizontaal aangebracht, ter verlichting van het inwendige der kerk.

De toren bevat een wijzerplaat aan de oostzijde en galmgaten aan alle zijden en een eenvoudige, met koper gedekte kap met afgeronde hoeken. Het interieur der kerk is voorzien van witgepleisterde wanden met tegellambrizering in blauw en zwart, met zichtbaarmaking van de betonconstructie (balken en pijlers); in de korte wand een nis met spreekgestoelte en daarbovenuit- kragend het orgel. Het orgel, in 1927 gebouwd door G. van Leeuwen, is pneumatisch en heeft een open frontopstelling, tegen de westzijde een balcon met grote overspanning. In het plafond in het midden een driehoekig gedeelte een tienhoekig bovenlicht met geometrische bepaalde onderverdeling.

Het blokvormige gebouw met de bestuurskamer telt twee bouwlagen, is op de verdieping afgeschuind bij de hoeken alwaar twee uitkragende bloembakken; beneden afwisselend horizontale en verticale ramen met roedeverdeling, boven vijf gelijkvormige ramen en in het midden van de voorgevel en twee smalle aan de zijden.

Te linkerzijde staat dit gebouw middels een tussenlid in verbinding met de op vierkante grondslag gebouwde kosterswoning, te rechterzijde met het poortgebouw, dat voorts is voorzien van een luifel en een opschrift met de naam der kerk in vergulde letters op een blauwe ondergrond. Het lager, aan water, gelegen, langgerekte zondagsschoolgebouw is onder een scherpe hoek met het poortgebouw geprojecteerd ten behoeve van een binnenplaats, en bevat aan de straatzijde een gesloten vestibulewand, aan de waterzijde grote horizontale vensters uit de bouwtijd, en voorts een boventerras over de gehele lengte, met een door doorlopende bakstenen pijlers gedragen bloem-lattenconstructie boven het zondagsschoollokaal en is aan de achterzijde middels een gemetselde buitentrap met de overige niveau's verbonden.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaAndries Bickerweg1A2517 JP's-Gravenhage
NeeAndries Bickerweg1B2517 JP's-Gravenhage
NeeAndries Bickerweg1C2517 JP's-Gravenhage

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerk en kerkonderdeelKerk

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
'S-GRAVENHAGE NN6776