Franeker A 3756
Zilverstraat 46, 8801 KC te Franeker
Zilverstraat 46 A, 8801 KC te Franeker
Zilverstraat 46 C, 8801 KC te Franeker
Zilverstraat 46 B, 8801 KC te Franeker

Omschrijving

Pand waarin ondergebracht een woning in het voorste deel en een eenvoudige doopsgezinde vermaning daarachter. Het gebouw is in fasen vanaf de 16e eeuw opgetrokken, op rechthoekige plattegrond uit gele friese steen en gedekt door een met pannen belegd schilddak; schoorsteen; staafankers.

De blokbepleisterde voorgevel draagt een 19e eeuws karakter en is ondermeer uitgerust met opgeklampte deur met bovenlicht en negenruitsschuifvensters. De linker zijgevel is uitgerust met ondermeer twee 19e eeuwse halfrondgesloten vensters met gietijzeren tracering en negenruitsschuifvenster; de rechterzijgevel is voorzien van blokbepleistering en spitsboogvensters met gietijzeren tracering; de aan bolwerkzijde gelegen gevel is uitgerust met een venster met opgeklampte luiken en een opgeklampte deur.

De (gedeeltelijk verkleinde) kerkruimte bevat aan drie zijden een galerij met balustrade, rustend op houten dorische zuiltjes en mogelijk te dateren in de 18e eeuw. Achter het vlakke plafond gaat mogelijk een gewelf schuil, dat eveneens rust op dorische zuiltjes.

Voorts enig sober vermoedelijk 19e eeuws houten meubilair, waaronder preekstoel met rug- en klankbord en banken.

Tussen het woonhuis en de kerkzaal bevindt zich een eenvoudig geprofileerde Lodewijk XIV-deur.