Amsterdam I 8649
Herengracht 410, 1017 BX te Amsterdam
Herengracht 412, 1017 BZ te Amsterdam

Omschrijving

Gebouw, bestaand uit een nieuw in stijl aangepast rechtergedeelte (410) en het oorspronkelijke dubbele huis 412, gebouwd in 1664 door Philips Vingboons, met zandstenen gevel met twee pilasterorden in de middenrisaliet, waarboven een fronton. Oorspronkelijke ingang in sokkelverdieping. Gebouw, bestaand uit een nieuw in stijl aangepast rechtergedeelte (410) en het oorspronkelijke dubbele huis 412, gebouwd in 1664 door Philips Vingboons, met zandstenen gevel met twee pilasterorden in de middenrisaliet, waarboven een fronton. Oorspronkelijke ingang in sokkelverdieping.

Inleiding Speel- of tuinhuis daterend rond 1734, uitgevoerd in Lodewijk XIV-stijl, behorend bij het reeds onder monumentnummer 1840 beschermde grachtenhuis Herengracht 410-412 en gesitueerd in de bijbehorende tuin tegen de achterrooilijn, thans enigszins verdiept gelegen. In de tuin bevinden zich twee grote esdoorns, waarvan een omgeven wordt door een zeszijdige houten tuinbank.

Omschrijving In baksteen en bergsteen opgetrokken symmetrisch speelhuis op rechthoekige grondslag bestaande uit een bouwlaag onder een plat dak. De voorgevel van de drie traveeën brede middenpartij is in bergsteen uitgevoerd, de zijvleugels ter breedte van drie smallere traveeën in baksteen. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst, in de middenpartij ondersteund door twee voluutconsoles. De licht risalerende, bergstenen middenpartij is voorzien van geblokte pilasters en een gebeeldhouwde koepelachtige opbouw met een ingezwenkte met rolwerk en vazen versierde gevelbekroning. Boven de dubbele entreedeur in de middentravee, is een halfrond fronton geplaatst met in het boogveld een alliantiewapen met gekroonde wapenschilden gevat tussen symmetrische acanthusbladeren. Aan weerszijden van de entree 24-ruits schuifvens ters. De zijvleugels, vanuit de tuin toegankelijk door een enkele paneeldeur met een gedecoreerde omlijsting, zijn uitgevoerd in schoon metselwerk. Zijtraveeën met 12-ruits schuifvensters met natuurstenen onderdorpels, boven de vensters een rollaag. Onder de vensters gedecoreerde natuurstenen reliëfs. Inwendig onder meer in het middengedeelte een vlakke balkenzoldering met beschildering; tegen de linker zijwand een zeventiende-eeuwse met figuren en maskerkoppen gedecoreerde schouw, op de vloer ölandtegels .

Waardering

Speel- of tuinhuis van architectuur- en cultuurhistorisch belang vanwege de bijzondere detaillering, de nog aanwezige historische functie en de ruimtelijk-functioneel historische relatie met bijbehorende tuin en grachtenhuis gelegen in de zogenaamde 'Gouden Bocht' van de Herengracht, een van de voornaamste grachten van Amsterdam.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)