Groningen G 6954
Grote Markt 1, 9712 HN te Groningen

Omschrijving

STADHUIS met STOEP, PALEN, KETTINGEN en HOEKLANTAARNS. Op de plaats waar ongeveer het middeleeuwse raadhuis gestaan heeft, is in de jaren 1793-1810 het tegenwoordige Stadhuis gebouwd naar gewijzigd ontwerp van de Amsterdamse architect J.O. Husly, die de eerste prijs won in een prijsvraag, in 1775 reeds uitgeschreven.

Het gebouw bestaat uit vier vleugels rond een binnenplaats, waarvan de westelijke eerst in 1672 tot stand kwam. Aan de oostzijde ingangsporticus op zuilen gedragen en bekroond door een tympaan en toegankelijk langs trap van twee vluchten. De trap staat op een hardstenen stoep die doorloopt rondom het gebouw. Op de stoep stoeppalen met daartussen kettingen met op de hoeken aan de voorzijde een lantaarn als begrenzing. Inwendig decoratie met pilasterstellingen.

In de rechter hoekkamer der bel-etage een kleine schouw met snijwerk in Groninger Lodewijk XIV-stijl en schilderstukje; twee Lodewijk XIV halbanken; portretten van Ubbo Emmius, burgemeester Eltet tot Lellens (1555) twee series burgemeestersportretten, 1669 en 1665; in de hal twee grote schilderijen: een allegorie op het Stedelijk Bestuur (XVII) door H. Collenius en een gezicht op de stad tijdens de belegering in 1672 door F. Bock, 1685. In de raadzaal 34 mahonie stoelen, waarschijnlijk 1810; in een vitrine in de gang o.m. de zilveren troffel van de eerste steenlegging 1793.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl Stadhuis