Groningen K 3943
Oude Boteringestraat 38, 9712 GK te Groningen

Omschrijving

Deels nog middeleeuws PAND in de 17e eeuw verbouwd tot woning van Abel Coenders van Helpen burgemeester der stad en in 1754 tot zetel van de rechterlijke macht vergroot met een fraai gedecoreerde rechtzaal; de gevel in 1913-'17 in 17e eeuwse vormen teruggebracht.

Onderkelderde noordelijke vleugel met verdieping onder zadeldak tegen trapgevel met toppilasters. Aansluitende gedeelte van twaalf smalle Groninger venstertraveeën onder dwarsdak waarvoor topgevel boven de zuidelijke vier traveeen. De gehele gevel is doorregen met natuurstenen banden. Het noordelijk gedeelte heeft herstelde stenen kruiskozijnen, waarboven ontlastingsbogen met kopjes.

Groot aantal sierankers. Ongeveer in het midden van het zuidelijke gedeelte inrijpoort met geblokte omlijsting en bekroond door rechthoekig opzetstuk gedragen op Dorische halve zuilen: 1627. In het noordelijk gedeelte 18e eeuws omlijste en met ornamentwerk bekroonde ingang, waarboven Justitiabeeld.

In dit gedeelte twee deuromlijstingen in de hal, beschilderde balkenzoldering in documentatiekamer op de verdieping. In de aanbouw van elders verplaatste 18e eeuwse gesneden schouw met schilderstukje. Zittingszaal en advocatenkamer met omlijste toegangen 1754; in de zittingszaal betimmering en balies met gesneden spijlen, deur en pijlerbekroningen; eenvoudig stucplafond op met forse voluten versierde koof, alles 1754. In een der nissen Justitiabeeld.