Groningen E 3767
Zoutstraat 16, 9712 TC te Groningen

Omschrijving

18e eeuws WOONHUIS, in twee fasen gebouwd, bestaande uit voorhuis (ca. 1733-34), waaraan in 1876 vastgebouwd tuinmuur en dwarshuis (1774); wijzigingen in 1876 en 1904.

Het voorhuis, dat in 1733-34 werd opgetrokken als woning bij de er tegenover gelegen suikerraffinaderij, is voorzien van een gepleisterde 19e eeuwse lijstgevel (1876) met bescheiden stuc-ornamentering, heeft zesruitsschuif- en T-vensters en wordt gedekt door een met geglazuurde oud-Hollandse pannen belegd zadeldak.

De indeling van de zijgevel, met drie paar openslaande deuren, dateert van 1876.

Inwendig waardevolle 18e eeuwse interieur-onderdelen, zoals marmer-betegelde gang, marmeren fontein in nis, paneeldeuren en stucwerk langs balken en schoorsteenmantel in tuinkamer.

Het in 1774 gebouwde dwarshuis wordt gedekt door een eveneens met geglazuurde oud-Hollandse pannen belegd schilddak met rondhouten kapconstructie; loden nokafdekking met trotseerloodjes W(illem) R(oegholt) 1774; zesruits-stolpramen en openslaande deuren.