Haarlem K 3736
Paviljoenslaan 1, 2012 JE te Haarlem
Dreef 3, 2012 HR te Haarlem

Omschrijving

Paviljoen Welgelegen in de Haarlemmerhout: In 1785/8 naar ontwerp van Triquetti (consul van Sardinië) door J.B. Dubois uit Dendermonde voor Henry Hope gebouwd. Hoofd façade op het zuiden; zeer monumentaal behandeld, zij diende als kunstgalerij voor de collectie van Hope. De vleugel op het westen van de Dreef was voor bewoning bestemd. In 1808 door Koning Lodewijk Napoleon in gebruik genomen. Door Koning Willem I ter beschikking gesteld aan zijn moeder de Prinses Douairière Wilhelmina. Aan de zuidzijde een terras met twee opritten naar de bel-etage. Aan het begin van beide opritten twee beelden van liggende leeuwen; hoog middenpaviljoen met geblokte pilasters en dubbele Dorische en Ionische zuilen gedekt door driehoekig fronton. Aan weerszijden lagere vleugels met geblokte pilasters, bekroond door attiek, eindigend in hoek paviljoens met beeldengroepen op de attiek. Reliëfs boven deuren, beeldhouwwerk groepen, veelal door Gode Charle uit Brussel. Achttiende eeuws gesmeed hek aan de zijvleugel. Aan de voorzijde empire hek met pieken en fasces. Achter ingang met eenvoudige strakke hekpijlers.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats