Haarlem D 6562
Groot Heiligland 16, 2011 ER te Haarlem

PAND uit XVII A met verdieping onder met pannen gedekt zadeldak, aan voorzijde afgewolfd.

De eenvoudige 19e-eeuwse voorgevel is symmetrisch ingedeeld en boven de (8-ruits) schuifvensters en deuropening voorzien van uit gele en rode blokken bestaande hanekammen; een eenvoudige gedetailleerde houten kroonlijst bekroond het geheel.

In het dakschild een van een houtencoconfronton voorziene dakkapel. De trapvormig beëindigde achtergevel is, wat betreft verdiepingslaag en topgevelveld, grotendeels in zijn 17e-eeuwse vorm bewaard gebleven met respectievelijk twee jongere (6-ruits) schuifvensters en secreetvenstertje, alle met 0,5 steens strek; bakstenen waterlijst en venster onder 1 steen ontlastingsboog, waarboven topgevelveld-venster met 1 steens strek.

De trappen zijn gedekt met natuursteenplaten.

Inwendig is nog aanwezig een ongeschonden, over de volle hoogte aanwezige, spiltrap uit de bouwtijd.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)