Haarlem B 3325
Haarlem B 3280
Jansweg 39, 2011 KM te Haarlem

Omschrijving

HOF VAN STAATS; door Ysbrand Staats in 1730 gesticht, bestaande uit middenpand en drie lagere om een vierkante buitenplaats gelegen vleugels.

Het hoog oprijzende middenpand bekroond door open klokketoren, met natuursteen versierde middentravee, portiek met vlakke composiet pilasters, getoogde kroonlijst met wapen. Deur met bovenlicht.

In de gevels van de zijvleugels ter weerszijde reliefs met het borstbeeld van de stichter door G. van Heerstal.

De binnenplaats; plaveisel versieringen, 2 poortjes met hardstenen omlijstingen; om de rechthoekige binnenplaats de woninkjes gelegen.

Inwendig: rechts en links van de middengang regentenkamers elk met een schoorsteen waarboven regentenstuk. In de rechter zijkamer vroeg grijs 19e eeuws behang over 18e eeuws behang aangebracht, dessus de porte, linker zijkamer 18e eeuws goudleerbehang, veel van de oude inventaris naar het Hof Noblet overgebracht.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid