Haarlem C 995
Prinsenhof 7, 2011 TR te Haarlem

Prinsenhof.

In het laatst der 16e eeuw in W. deel Predikherenklooster ondergebracht dat in 1287 gesticht werd achter de grafelijke halle; kreeg zijn tegenwoordig aanzien in 2e helft der 18e eeuw.

Rechte kroonlijst omlijsting om deuringang, roedeverdeling, vensters met schuiframen, aan de zijde Jacobijnenstraat overblijfselen muur der Predikherenkerk.

Inwendig langs oostmuur kruisgewelven van kloostergang.

In Z-deel portiek 1595 versierd met baksteen en natuursteen, drie Dorische zuilen met bogen en versierd fries. Toegang voorhuis boog op twee pilasters rustend.

Enige goede interieuren en schoorstenen.

Fraaie 18e-eeuwse ingangspartij, belangrijke delen interieur w.o. driebogige portaal met metselwerk en gebruik van natuursteen, zeer fraai gebeeldhouwde koppen, 1595, grote gemetselde boog hier tegenover, enige schoorstenen in raadszaal fraai gebeeldhouwde dessus de portes met wapens van Holland en Haarlem, antichambre met gesneden houten plafond, midden 18e eeuw van elders overgebracht.

Kloostergangen rondom binnenplaats grotendeels intact.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl