Halsteren C 9611
Dorpsstraat 20, 4661 HP te Halsteren

Omschrijving

Ned. Herv. Kerk. Gotische kerk, bestaande uit een driezijdig gesloten koor met sacristie, beide in 1457 opgetrokken op 14e eeuws muurwerk, een enkele decennia jonger schip met zijbeuken, lage dwarspanden, tussen 1495 en 1502 toegevoegd, en een ingebouwde 14e eeuwse toren, die in de 15e eeuw met een klokkeverdieping verhoogd is. Hersteld in de 17e, 18e en 19e eeuw. Het gehele gebouw van baksteen met sobere toepassing van natuursteen, het 14e eeuwse deel van de toren geheel van baksteen. Inwendig natuurstenen zuilen met koolbladkapitelen; zuilen en scheibogen langs de zuidzijde van de toren voortgezet, hetgeen wijst op een project het schip westwaarts te verlengen en de toren daarvoor af te breken. Aan deze toren haakse steunberen langs het oudste gedeelte en een spitsbogig tongewelf over de benedenruimte; een kruisgewelf in de sacristie. Van 1648 tot 1799 hervormd, na 1809 tot 1912 rooms-katholiek, daarna patronaatsgebouw; in 1962 gerestaureerd en opnieuw voor de hervormde eredienst ingericht. Van belang is ook de muur rondom het hoge kerkhof met steunberen en met ingang aan de Kromstraat. Eenklaviers orgel, in 1836 gemaakt door J.W. Timpe voor de R.K. Kerk te Veenhuizen. In 1904 is het orgel door het Rijk aangekocht en in 1967 overgedragen aan de kerkvoogdij van Halsteren.